Het Archief van


 

N V M

De Nederlandse Vereniging van Modejournalisten

Door Phia Baruch, Amsterdam, 2002

Mode is als statussymbool soms bijna te belangrijk geworden. Aan de andere kant zorgt mode ook voor levenslust en plezier.

Is het niet heerlijk iets speciaals op de kop te tikken? Iets wat je koopt kan net mode zijn geworden maar ook juist helemaal niet. Dat is nu juist zo boeiend. Nieuws over mode wordt graag gelezen en bekeken. Modereportages vind je in kranten en bladen en op het internet. Ze kunnen gaan over de coutureshows in Parijs, Rome, Milaan of Amsterdam.

Mannenmode.
Mannenmode in mannenbladen wordt eveneens goed bekeken. Mode brengt verder brood op de plank voor veel mensen. Natuurlijk vraagt de inkoop in de modewinkel om de nodige kennis van het aanbod op de markt. Daarover wordt regelmatig door deskundige journalisten in vakbladen gepubliceerd. Er zijn voor al die verschillende lezersgroepen weer andere modereportages nodig.

N.V.M.
De Nederlandse Vereniging van Modejournalisten - kortweg de N.V.M. - werd door mij tijdens een journalistenreis naar Griekenland in 1982 opgericht en telt zo'n 110 leden. Ieder jaar wordt er bij het presenteren zowel van de nieuwe voorjaarscollecties als bij de nieuwe wintercollecties een presentatie voor de leden gehouden met nieuws en informatie over de internationale modewereld. Dat geeft dan weer een stukje herkenning en gaat vaak gepaard met uitwisseling van kennis. Soms worden er mensen uit het bedrijfsleven met specialistische kennis uitgenodigd die hun werk toelichten.
Verder vragen couturiers of agenten die een perspresentatie willen organiseren vaak bij de N.V.M. of een bepaalde datum daarvoor niet ook toevallig door anderen daarvoor werd gekozen. En als er buitenlandse beurzen of modemanifestaties zijn is het evenmin ideaal tegelijkertijd een ander mode-evenement te houden

Max Heymansprijs.
De N.V.M. reikt tenslotte om de zoveel jaar de Max Heymans-ring uit aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse mode, voor het eerst in 1984 aan Max Heijmans.

Hoe word je modejournalist?
Bij de dagbladen kan een gedegen journalistieke achtergrond niet gemist worden. En uiteraard ook kennis en interesse in mode. Bij de week- en maandbladen is een uitstekende modegerichte opleiding gecombineerd met flink wat jaren ervaring als insider-in-de-mode toch wel een belangrijke voorwaarde. Het kennen van stijlen, merken en ontwerpers zorgt ook voor een uitgangsbasis. Een echte modejournalist is verder van alle markten thuis. Zo iemand is ook in staat het juiste nieuws op te sporen, meestal door het bezoeken van modebeurzen in diverse landen.

Televisiewerk.
De modejournalist die in tv uitzendingen mode toelicht heeft een heel ander uitgangspunt. Daar wordt vaak samengewerkt met degenen die de mode aanbieden: fabrikanten of combinaties van zakenmensen. Een enkele maal worden ontwerpers geinterviewd. Bij tv modejournalistiek ligt het accent sterk op de visuele presentatie zowel van de kleding als van degene die presenteert. Hierbij zijn cameraman en regisseur zeer bepalend. Modejournalistiek is dan minder een individuele job en meer een kwestie van teamwork.

Meestal hollen en weinig stilstaan!
Modejournalisten hebben een druk leven. Periodiek moeten binnen enkele dagen veel shows worden bezocht om daar verslag van te doen. Als je al die visuele indrukken dan ook nog zo snel mogelijk kunt vertalen in een goed leesbaar en informatief verhaal - afgestemd op de eisen van de lezerskring - ja, dan mag je je pas modejournalist noemen!

Phia Baruch - Uitgeverij SEL - De Couturekrant
(De modetekening op deze pagina is van de hand van couturier Edgar Vos.)

Toegevoegd op 4 maart, 2019

While on a fashion trip to Greece in 1988, journalist and publisher Phia Baruch decided on the founding of the Association of Dutch Fashion Journalists (De Nederlandse Vereniging van Modejournalisten - NVM).
Right from the beginning the association had some 110 members and organized twice a year a meeting for the members held prior to the shows of the spring and the winter presentations.
Not only Dutch developments and events would be discussed, but also the international fashion world was reviewed. Occasionally officials from manufacturers and/or societies are invited to speak and inform the attendees about various aspects and trends.
Once every two years the NVM honours a person who has done much for Dutch fashion by presenting him or her with "The Max Heymans Award", named after the late Dutch couturier/fashion designer.

KLIK OP DE ENVELOP

CLICK ON THE ENVELOPE TO CONTACT PHIA BARUCH


TOP OF PAGE

This site Copyright 1998-2018 by Rudolf A. Bruil

 

 

 

<<<GA NAAR DE COUTUREKRANT>>>

<<<GA TERUG NAAR SOUNDFOUNTAIN>>>

<<<MAAK EEN MODETEKENING MET EDGAR VOS>>>


 

news and views