Het Archief van

 

TERUG-BACK

Modetekeningen

Maak een modetekening met Edgar Vos!

Edgar Vos, 1931 - 2010

 

Edgar Vos en zijn vriend Geert Eysbouts waren bekende vakmensen in de modewereld. De coutureshows van Edgar met de beeldschone creaties hebben jarenlang grote indruk gemaakt. Niet iedereen weet hoe groot daarin het aandeel van zijn partner Geert is geweest die van huis uit al helemaal in het vak zat. Geert is niet iemand die zo graag op de voorgrond treedt maar vooral door zijn kennis en ervaring werd er een keten van Edgar Vos boetieks geopend. Veel modebewuste vrouwen kochten daar hun kleding. In enkele boetieks werden trouwens ook modeshows gehouden die veel belangstelling trokken zodat een ieder die er heen wilde zich ruimschoots van tevoren moest aanmelden. Ook Geert is iemand die graag en goed ontwerp maakte.

Edgar Vos heeft zijn couture meetlint aan zijn opvolger Paul Schulten doorgegeven die het -zoals Edgar al tijdens zijn leven vermeldde - uitstekend doet.

Edgar Vos was iemand met veel talenten die hij hoofdzakelijk ontwikkelde door zich snel en grondig in de materie te verdiepen. Zijn intensieve concentratie op een onderwerp maakte dat hij geen tijd verspilt. In 2002 legde Edgar uit hoe je een modetekening opzet.

 

Modetekening wordt gediscrimineerd.

In Nederland worden gelukkig nog steeds modetekeningen gemaakt die je raken. Sommige tekenaars zijn daarmee bekend geworden maar lang niet iedereen krijgt de kans om ze te publiceren. De modetekenares Gerda Van Gijzel was zo gelukkig dat haar hele oeuvre van modetekeningen door de jaren heen door een Rotterdams museum werd aangekocht. Grote landelijke dagbladen als Het Parool en De Telegraaf hebben er jaren ruimte voor vrij gemaakt. En in De Telegraaf zijn nog steeds de originele tekeningen van Piet Paris te zien die echt ook iets over komende modetrends verduidelijken.

Dit is een gunstige uitzondering. De media discrimineren de modetekening. Ze geven tegenwoordig kennelijk de voorkeur aan modefoto’s of designachtige afbeeldingen die meer met lifestyle te maken hebben. Dat is een soort miskenning van het vak modetekenen. Vermoedelijk gebaseerd op de discriminerende gedachte dat men voor iets wat zo teer en transparant is als een modetekening geen kosten wil maken.

Een foto gemaakt met een toestel met indrukwekkende lenzen is pas imponerend.
Reportages over vazen en stoelen en banken zijn helemaal hun geld waard. Het doet er niet toe of de vaas duidelijk het werk is van iemand die een beetje in de war lijkt en of je pijn in je botten krijgt van die eigenaardig gevormde stoel. En een bank is altijd sowieso heilig. Blijf van mijn bank af! Sommige mensen kunnen er ook geen genoeg van krijgen om hun bank steeds weer door een nog mooiere te vervangen. Toon dus vooral banken. De bank zegt kennelijk iets over de glans en de stabiliteit van degenen die het huis inrichten. Net zoals de auto soms ook iemand een bovenmaats geluksgevoel geeft.

Edgar Vos had niet zo'n soort bank. Hij zei: "Ik heb altijd les gegeven aan de Modeacademie in Den Bosch. Een echte modetekening is vanzelfsprekend totaal anders dan de aanwijzingen die je per tekening geeft aan de coupeur. Als je een tekening maakt voor de coupeur geef je exacte details over knooppsgaten, kragen en mouwen. Bij een modetekening ga je wel uit van een bepaalde basis maar verder ben je vrij in je uitwerking."

Hoe is die basis?
"Bij model tekenen leer je al dat er balans in zo’n figuur moet zitten", vertelde Edgar. "Daarom is het noodzakelijk dat het kuiltje in de hals recht boven de enkel waar op wordt gestaan is geplaatst. De door mij altijd als sta-enkel betitelde achtervoet is dan dus als het ware de plek waar de figuur op gestut is. Alsof de figuur daar is vastgenageld."

Dus de huig zit in ้้n lijn recht boven de sta-enkel?
"Precies. Zo zet je die figuur op bij het tekenen maar de rest mag alle kanten uitwaaien. Ik heb er dertien jaar les in gegeven en begon altijd met te zeggen: 'Vergeet even alles. Je kunt gewoon niet tekenen. Je begint nu opnieuw. Zet maar eens 8 grote eieren boven elkaar op je papier. Nu kun je alles lokaliseren. Alle onderdelen vinden hun plaats aan de hand van dit schema. Let maar op.
Het eerste ei is voor de kop van de figuur. Het tweede behelst de borsten. Het derde de navel. Het vierde het kruis. 5 en 6 reiken tot de knie. 7 en 8 tot de enkels. Eventueel kunnen voor de voeten een half ei gerekend worden. Armen reiken tot aan het horlogebandje tot 3. Het eerste ei voor het hoofd deel je in 2 delen. Naar beneden toe wijzend worden twee oren onder de helft geplaatst. De streep boven de oren is de plaats van de ogen. Nu heb je de verhoudingen goed en kun je je verder ori๋nteren."


Draw a fashion sketch with Edgar Vos.

Edgar Vos was one of those talented Dutch fashion designers who did earn widespread recognition. He not only designed creations but taught at the Fashion Academy in The Hague. His sketches and drawings have always been an inspiration to young and upcoming designers. Of course a sketch does not give the details and instructions for the cutter but gives the impression of the actual design before it has been materialized.
Although there are designers who use CAD-programs, it is the sketch which reflects the artistry of the fashion designer. Sketches are still being used in newspapers and magazines next to photographs.
Edgar Vos explained how to sketch. The figure has to be in balance. The transition from shoulders to neck has to be placed in line above the ankle. Other parts of the figure may "sway" to the left and the right of this line. How to draw? Draw eight eggs on top of each other on your paper. The top egg locates the head. The second egg is the chest. The third is the navel. The fourth egg is the groin. The fifth and sixth egg go to the knee. And numbers seven and eight are knee and ankle. If you want to draw the feet as well you can just add half an egg.
Draw a more or less horizontal line halfway the first egg, the head, and draw the ears just under this line. At this very line you draw the eyes. Now you have a good basis on which you can make your design.
Edgar calls this "just sketching". But this was the basis he used to develop a full-blooded fashion design.

 

Edgar heeft hele sprekende modetekeningen gemaakt. Als hij in de mood er voor was begon hij alweer iets op papier te zetten.
"Een beetje krabbelen", zei hij. "Misschien ga ik er wel verder mee door. Ik heb schilderende vrienden en vriendinnen die mij best wat over hun vak willen uitleggen. Maar daar moet je er dan wel de tijd voor nemen!"
Af en toe tekende Edgar Vos voor het Modearchief van www.couturekrant.nl en daar is de redactie altijd heel erg trots op geweest.

Sophia - Amsterdam, 4 augustus 2002 / januari 2010

NOG TWEE MODETEKENINGEN - TWO MORE SKETCHES
CLICK ON THE ENVELOPE TO CONTACT PHIA BARUCH

 

Copyright 2002-2006 Uitgeverij SEL Amsterdam

TERUG-BACK