News & Views - Nieuws & Meningen

 

Turkije, de NAVO, de EU en de Vluchtelingen

Erdogan is de baas. Waarom?
Europa heeft verzaakt!

3 maart, 2020. IS

De afspraak gemaakt door Turkije en de EU is dat Turkije gedurende een periode van 4 jaar de vluchtelingen die naar Europa willen reizen in eigen land zal houden. De Europese Unie zal daarvoor 740 miljoen euro per jaar aan Turkije betalen. Dat is in totaal 4,5 miljard euro. Het moratorium liep vorig jaar, 2019, af.


De Europese Unie had er goed aan gedaan om deze periode te gebruiken om de EU-immigratiewet op te schonen en regelingen te treffen voor de problemen op de Griekse eilanden en ook in verband met de toestroom naar ItaliŽ en andere zuid-europese landen. Het feit dat de EU jaren geleden toestond dat er kampen - een soort favella's - in Frankrijk gebouwd werden in de buurt van Calais, was al erg genoeg en toonde het onvermogen om gezamenlijk de juiste plannen te maken voor de aanpak van de migrantencrisis.

Bondskanselier Angela Merkel zei "Wir schaffen das" maar ze zei het zonder uitgebreid overleg te plegen en zonder een plan te hebben om migranten op te vangen. Eigenlijk had de EU "huisvestingscentra" moeten bouwen en snel de migranten moeten vertellen of ze in aanmerking kwamen voor een verblijf in de EU en tegelijkertijd faciliteiten moeten regelen voor snelle terugzending naar het land van oorsprong en plannen moeten maken om werk voor die migranten te regelen die mochten blijven, bijvoorbeeld door die centra in de buurt van industrieŽn neer te zetten; uiteraard als er mankracht nodig was. Het is belangrijk om migranten werk te geven zodat ze zich niet vervelen en geen overlast veroorzaken en tegelijkertijd de mogelijkheid hebben om in te burgeren. Dat is een enorme taak waarvan de omvang niet te onderschatten is.

------------------------------------------------------------------------------------

De situatie op het eiland Lesbos is om te huilen. En dat doen de oorspronkelijke bewoners van Lesbos ook. Het wordt met de dag erger.

----------------------------------------------------------------------------

 

Als deze periode van vier jaar door de EU op een slimme manier was gebruikt, dan had het lijden van zowel Europeanen als illegale vreemdelingen verminderd kunnen worden. Europa (de Europese Unie) had slim moeten zijn.


Europa en de NAVO hadden moeten optreden door de strategie van de NAVO te wijzigen door Recep Tayyip Erdogan al vele jaren geleden uit te schakelen door een nieuwe, gewijzigde oevereenkomst met Turkije te sluiten. Maar er was en is nog steeds te veel aarzeling. Turkije is namelijk de opstap naar het Midden-Oosten. En de Europese NAVO-landen en ook Amerika willen de toegang en het gebruik van het Turkse luchtruim en de Turkse vliegvelden niet missen.

Toen de VS oorlog wilden voeren tegen Irak, hadden ze het Turkse luchtruim en de vliegvelden nodig. NAVO-lid Turkije gaf toestemming. Maar nam de vrijheid om streng tegen de Koerden op te treden. Misschien kreeg Turkije zelfs in het geheim toestemming daarvoor.


Recep Tayyip Erdogan won de verkiezingen van 2002 voor het premierschap van Turkije. Maar daar was aanvankelijk oppositie tegen. Pas een jaar later, in 2003, kon hij zijn ambt aanvaarden. Erdogan had hogere ambities en had zorgvuldig zijn loopbaan uitgestippeld en er aan gewerkt.
Zijn doel was President te worden van het grote land dat op zo'n strategisch punt ligt. In 2014 werd hij tot President gekozen.


Het opnemen van Turkije in de NATO dateert van 1952. De NATO had Turkije vanwege de strategische ligging aan de zuidkant van de Sobjet Unie nodig. Dat was de tijd van 'de koude oorlog'. Tegelijk met Turkije trad ook Griekenland toe. Griekenland en Turkije hebben een geschiedenis van conflicten, het zijn allerminst vrienden. Maar beider lidmaatschap bleek van betekenis toen er problemen ontstonden tussen Griekse en Turkse Cyprioten. Ook was beider lidmaatschap belangrijk in de tijd dat de Grieken te veel communistische sympathieŽn vertoonden en de tegenkracht van het kolonelsbewind het land weer terug in het gareel gebracht moest worden. Het kolonelsbewind was geïnitieerd en gesteund door de CIA zo bleek 25 jaar later toen de documenten openbaar werden gemaakt.


Vanaf het begin dat Turkije lid werd van de NAVO, vormde het Turkse leger de garantie om de democratie in Turkije te verdedigen en te handhaven. Want het zou voor de NATO-landen een blamage zijn als Turkije een land zou zijn gedomineerd door de Islam of dat Turkije op een andere manier een dictatuur zou worden. Als er tendensen waren dat de Turkse regering, president of premier of een politieke groepering of partij de democratie bedreigen zou, dan zou het leger een staatsgreep plegen om de democratie te herstellen. Wikipedia noemt 5 coups in de periode voordat Erdogan Premier werd en later President. De belangrijke jaartallen zijn 1960, 1971, en 1980, 1993, en 1997. En wie weet hoeveel politieke manipulaties er achter de schermen werden verijdeld of in de kiem werden gesmoord. Voorbeeld het Sledgehammer plan in 2003.

Erdogan wilde van meet af aan plannen maken om de militairen uit te schakelen. Dat is hem gelukt. Generaals en commandanten en wie al niet werden aangeklaagd en na proces voor jaren gevangen gezet. Toch werd er nog een coup beraamd die in 2016 uitgevoerd werd. Maar de aanstichters en leiders was hetzelfde lot beschoren: proces en veroordeling. Of de coup van 2016 werkelijk door de militaire leiders werd beraamd is twijfelachtig. Beweerd werd dat de coup ook wel eens geënsceneerd zou kunnen zijn door de regering geleid door Erdogan zodat hij een stok had om tegenstanders mee te slaan. Er vond een grote zuivering laats. Generaals, journalisten, wetenschappers, rechters, gouverneurs, enz. en 'eenvoudige' werknemrs werden gearresteerd en gevangen gezet of op non-actief gesteld. Als de coup niet met medeweten van de regering werd beraamd en geplaagd, dan toch heeft Erdogan er vol profijt van gehad.


Uiteraard is er oppositie binnen Turkije tegen Erdogan. Vanzelfsprekend in de grote steden. Maar zodra je buiten de grote steden komt en vooral zodra je Ankara voorbij bent kom je in het platteland waar de Islam dominant is. De mensen daar stemmen op Erdogan. Op Erdogan stemmen is een plicht. Ze krijgen dat van de imams en andere vooraanstaande personen - o.a. burgemeesters en gouverneurs - te horen.


De NAVO durft en kan niet ferm handelen met betrekking tot Turkije. Velen koesteren nog steeds de hoop dat er een politieke verandering in Turkije zal plaatsvinden want de aanhang die Erdogan heeft is een krappe meerderheid van rond de 51%.

Een probleem van de NATO is dat het huidige, gezuiverde Turkse leger alle technische apparatuur kent en weet heeft van noodplannen en strategieŽn.
De NAVO-raad schijnt te weinig rekening te hebben gehouden met de positie van de Europese Unie. Het is in feite een ongewenste situatie.

De situtie wordt er niet beter op. Met de belofte dat Turkije mogelijk lid van de EU zou kunnen worden dacht men de zaak enigszins te temperen. Maar daar trapt niemand in Turkije meer in. Niet Erdogan met zijn AKP noch de oppositie.

Al is formeel het jaar 2020 nog niet voorbij, Erdogan heeft de sluizen opengezet en met busladingen komen de vluchtelingen bij de Griekse grens aan.
Europa heeft haar zwakte getoond. Maar moet nu eens daadkracht laten zien. Want in ieder geval heeft de bevolking van Lesbos het helemaal gehad. Ze hebben geen leven meer.

Het wachten is op een politieke verandering binnen Turkije

3 maart, 2020. ISME

TERUG

 

CONTACT


TOP OF PAGE

This site Copyright 1998-2018 by Rudolf A. Bruil

© copyright w3schools.com

news and views