FITNESS

THIS IS A HOBBYIST'S WEBSITE FOR HOBBYISTS

LINKS:

 

TRAINING:
Trainingsprogramma voor Gewichtstoename en Gewichtsregulering.

 

Stoppen met roken.

Het nieuws meldde dat veel mensen - die zich met het nieuwe jaar hadden voorgenomen om te stoppen met roken - weer aan het roken zijn geslagen. Pleisters, acupunctuur en tabletten blijken slechts in weinig gevallen te helpen. De moeilijkheid zit 'm in het feit dat er plotseling niet meer gerookt mag worden en de nicotine via een andere weg door het lichaam opgenomen moet worden d.m.v. een tablet of een pleister. Het gebaar dat zo kenmerkend is voor het roken, een cigaret in de hand en die naar de mond te brengen en dan een trek nemen, niet meer nodig is, terwijl dat toch een onderdeel van het roken is.

Er is echter een methode waarbij de roker gewoon mag door blijven roken. In ieder geval in het begin. Die methode bestaat uit 4 sigarettenpijpjes die in de voorgeschreven volgorde elk minimaal 14 dagen gebruikt worden. Elk pijpje heeft een gaatje aan de zijkant waardoor zich lucht bij de rook voegt. Het gat van elk volgende pijpje is een slag groter. Daardoor wordt in elke volgende fase meer "valse lucht" ingeademd wordt. Het effekt is dat het lichaam zich daarop gaat instellen en op die manier wordt de nicotine-behoefte langzaamaan wordt afgebouwd. De nicotinebehoefte is er niet meer.

Wie deze methode volgt inhaleert met het laatste pijpje alleen nog maar lucht. De behoefte aan nicotine is dan volledig afgebouwd. Wat alleen nog rest is om de handeling pakje-cigaret-aansteker-trek nemen af te leren. Natuurlijk mag niet zonder een pijpje gerookt worden. Wie dat wel doet houdt zichzelf voor de gek.

Mijn advies is om deze methode te volgen en tegelijkertijd met lichaamsbeweging te beginnen: eerst wandelen, na een week of twee snelwandelen, en na verloop van tijd te joggen. Op die manier bouwt u de nicotine in uw lichaam sneller af en krijgt u schonere, beter funktionerende longen die u eigenlijk helemaal niet meer wilt vervuilen met rook, met teer en nicotine.

Olijfolie

Doe niet mee met de olijfolie-hype.
Olijfolie bevat een relatief hoog percentage aan verzadigde vetzuren. En die verzadigde vetzuren willen we nu juist zo min mogelijk in ons dieet opnemen. Wees dus matig met olijfolie en geef vooral de voorkeur aan andere koudgeperst olieën: tarwekiemolie (vitamine E), zonnebloemolie (50% meervoudig onverzadigde vetzuren) en saffloerolie (=distelolie; 75% meervoudig onverzadigde vetzuren). Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn gezonder.

Doe dus matig met olijfolie. Wie veel olijfolie tot zich neemt zou eigenlijk naar Italië of Spanje (of een van die andere zonovergoten mediterrane landen) moeten verhuizen. Want het klimaat speelt een belangrijke rol. Maar dat is bij aankoop van een fles Bertolli of Carbonel niet inbegrepen. In ieder geval gaat ook hier de stelregel op: Overdaad schaadt.

Soundfountain's Pages Copyright 1998-2006 by Rudolf A. Bruil and co-authors