News & Views - Nieuws & Meningen

 

Bernard Haitink in seizoen 2016/17 terug voor het Concertgebouworkest

Menigeen die enig besef heeft van de waarde van de Nederlandse cultuur was verbaasd dat dirigent Bernard Haitink geen prominente plaats kreeg - in feite helemaal geen plaats kreeg - in het totaalprogramma van de viering van de 125e verjaardag van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Een kortzichtige directie - zo schijnt - had kennelijk meer empathie voor zichzelf, miste de souplesse en had bovendien geen besef van de betekenis die Bernard Haitink vertegenwoordigt voor het orkest, de functie die hij heeft gehad als dirigent van één van 's werelds beste symfonieorkesten over een periode van jaren, en de honderden opnamen die hij voor het Philips platenlabel met het orkest maakte, en daardoor veel voor de Nederlandse cultuur betekent.

Waren het opgeschoten functionarissen die zichzelf, hun positie en "organisatietalent" belangrijker vonden dan een dirigent van formaat een prominente plaats te geven?

Of behoren ze tot de generatie van ignoranten die van de meest eenvoudige zaken en ook van de meest voor de hand liggende fatsoensnormen geen weet hebben? Hoe is het mogelijk dat zij zoveel zeggenschap hebben en dat er tegen hun beslissing nauwelijks of geen protest werd aangetekend.

Komt het nu allemaal weer goed nu de heren van de directie hun excuses hebben aangeboden en de dirigent voor het seizoen 2016-2017 gaan inplannen?

Ik zou deze funtionarissen adviseren om nog dit najaar (2015) ruimte te maken voor een bijzonder concert waarin Bernard Haitink het orkest leidt. Niet als goedmakertje, maar om een inhaalslag te maken en de dirigent en zijn betekenis te waarderen en te eren. Dan moet er maar een ander even wijken als er geen avond meer vrij is.

De nieuwe dirigent, Daniele Gatti, die mogelijkerwijs de hand heeft gehad in de "verzoening", zou best een avond af willen staan. Want muziekminnend Nederland kan echt niet tot 2016 wachten!

Rudolf A. Bruil, Pagina geplaatst op het www op 03-09-2015.

Zie ook Bernard Haitink 50 jaar dirigent

 

 

Wie heeft Pim Fortuyn vermoord?
Assad mag nog even aanblijven
Vier Fietsers in islamitisch Centraal-Azië vermoord
Eva Jinek - Geert Dales over Trump bashen
Amerikaanse generaal geeft oorzaak waarom Sebrenica viel
Minder Minder Minder Criminele Marokkanen
Algoritmes van Google en Facebook bedreigen democratie
Leiding van het Concertgebouw Orkest heeft geen historisch besef
De anti-Islam sticker van Geert Wilders
Frans Timmermans en de manipulaties van Google en Facebook
Donald Trump gekozen tot 45ste President van de Verenigde Staten
Pim Fortuyn en de computerstoring
Kun je de Koran en de Bijbel met elkaar vergelijken?
Waarom Donald Trump
Burgeroverleg Asielzoekers
MH 17 - Geheimen en Manipulaties

 

CONTACT

This site
Copyright 1998-2017
by
Rudolf A. Bruil

layout based on a template © copyright w3schools.com

Can't find it with Google?