News & Views - Nieuws & Meningen

 

Zet een Mondkapje op en Reinig het aan het Eind van de Dag.

 

10 mei, 2020

 

Naar de Supermarkt

Wie naar de supermarkt gaat doet er verstandig aan om vlak voor het naar binnengaan een mondkapje (officieel 'gezichtsmasker') voor te doen. Het hoeft niet druk te zijn. Maar toch dat mondkapje. Ook al is er voldoende ruimte om afstand te houden en het rustig is door de winkel te gaan. Maar indien mogelijk een mondkapje met een ingebouwd filter dat aerosols tegenhoudt.

De kennis die in praatprogramma's en persconferenties op de tv verspreid wordt - en ook door buitenlandse media - is dat mondkapjes niet erg effectief zijn. Dat zijn dan de exemplaren zijn die geen ingebouwd filter hebben. Zonder filter werken ze maar voor hooguit 70 tot 79%. Ook wordt gemeld dat het dragen van een mondkapje door iemand die besmet is anderen wél voor een eventuele besmetting beschermt. Ook dat is waar. Want beide soorten mondkapjes laten niet toe dat iemand die flink hoest een aerosol, een onzichtbare wolk met virussen, opbouwt.

 

De verspreiding van de boodschap dat mondkapjes onvoldoende bescherming bieden heeft naar mijn inschatting ook te maken met het gegeven dat we niet over voldoende mondkapjes beschikken om de gehele Nederlandse bevolking te voorzien. Waar haal je op korte termijn zeg 8 miljoen mondkapjes vandaan, of 17 miljoen en een veelvoud ervan op de lange termijn? Zoveel mondkapjes zijn vooralsnog niet te leveren. Dus wordt de boodschap verspreid dat mondkapjes niet deugen. Dus is er niet de eis om veel mondkapjes beschikbaar te stellen en wordt op die manier een revolutie bij voorbaat al de kop ingedrukt.

Desalniettemin is het dragen van een mondkapje in de supermarkt aan te bevelen. Want al lijkt de kust in de lange gang bij de koekjes en de thee veilig omdat er maar een paar klanten zijn, de vraag is "hoe is de situatie in de volgende gang"? Daar kan namelijk net iemand een zogenaamde aerosol hebben opgehoest en u als klant was daar geen getuige van. En een aerosol is niet te zien. Gelukkig degene die dan een mondkapje draagt.

 

Dit maakte ik zelf mee:

Op een tocht door de supermarkt kwam er een vrouw aanlopen half leunend op een winkelwagen. Ze was nog op 2 meter afstand van me verwijderd. Toen ze me zag schrok ze zich bijna een beroerte. Ze greep haar kar en deinsde terug want daar was iemand met een mondkapje op. Ze had vernomen dat een mondkapje gedragen zou moeten worden door iemand die besmettelijk was. Nou, zo dacht ze, dat zou ik dan zijn. Ik was de paria en daar vluchtte ze voor en ze ging snel bij iemand anders staan die geen mondkapje droeg. Want voor die persoon was ze veilig! Dat geloof je niet?

 

Reinigen

Het coronavirus wordt in 30 seconden gedood door isopropyl alcohol, zo vertelde de onderzoeker tijdens een van de persbriefings van President Donald Trump. Dat was de persbriefing waarin de onderzoeker ook melding maakte dat een flinke dosis UV licht (ultraviolette straling) eveneens het virus doodt en dat chloor dat ook doet. Daarop suggereerde de president dat het inbrengen in het lichaam van ultra violette lichtstralen, ook zijn werk zou kunnen doen. Het was maar een suggestie of mogelijk een vraag van Donald Trump waar hij een reactie op verwachtte.

De aanwezige pers reageerde daarop met het belachelijk maken van de president. Maar die houding van de "fake media" werd meteen gecorrigeerd door de wetenschapper die ter plekke meldde dat onderzoek naar het inbrengen van UV-licht in de longen in volle gang was.

 

Een tip. Als isopropyl alcohol het virus dood, dan zou een mondkapje aan het eind van de dag gereinigd kunnen worden met isopropyl alcohol. Het is ook voor de gewone burger belangrijk om een mondkapje zonder virussen te dragen. Wie isopropyl alcohol in huis heeft kan een scheut op een grote schotel of soepbord gieten en daar het mondkapje opleggen.

Zorg dat het mondkapje helemaal doordrenkt wordt met de vloeistof en het hele mondkapje bevochtigd wordt. Gebruik daar bijvoorbeeld een kwast voor en dep daarmee het mondkapje. Wie geen isopropyl heeft kan een klein flesje alcohol halen bij de drogist, de Etos of het Kruidvat. Het moet wel 96% zuiver zijn. Hang na het deppen het mondkapje te drogen op een plek waar de alcohollucht niet stoort en waar het geen stof kan opvangen. In de badkamer bijvoorbeeld.

De mondkapjes van meerde leden van een gezin kunnen in één keer gereinigd worden door ze voor een tijdje in een plastic bewaardoos te leggen en dan de alcohol er op te gieten. Daarna de doos afsluiten zodat de alcohol niet vervluchtigt. Na een tijdje kunnen de mondkapjes aan het droogrek opgehangen worden door ze met wasknijpers te bevestigen.

10 mei, 2020

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Aangevuld op 15 mei met het volgende:

Ik wilde weten of een mondkapje met een filter van polypropyleen door de alcohol werd aangetast. Dat blijkt niet zo te zijn. Alcohol kan verpakt en bewaard worden in containers gemaakt van veel verschillende materialen. Ook in een container gemaakt van polypropyleen. Dus dat is OK.

Daarna stuitte ik op een video (in het Engels) van een ontwerper die het reinigen van de lichtblauwe maskers met polypropyleen filter besprak. Het masker werd in vier delen geknip. Eén deel fungeerde als referentie. Daarmee werd dus geen proef gedaan. Eén deel werd gedurende 10 minuten gekookt. De temperatuur is dan in ieder geval ver boven de 70 graden zodat het virus en ook bacteriën gedood worden. Die hoge temperatuur is funest voor de kleine monsters.

Een ander deel van het mondkapje werd gedurende 10 minuten "gestoomd". Dat kan met gebruikmaking van een speciale stoomreiniger, maar uiteraard ook in een 2-delige stoompan die bestaat uit een bak heet water en een pan daar bovenop met gaatjes in de bodem.

Tenslotte werd het laatste deel van het verknipte mondkapje in een plastic bakje gelegd dat gevuld werd met alcohol. Zo veel alcohol is nodig zodat het mondkapje helemaal doordrengt is.

 

Bij vergroting onder een microscoop bleek er bij geen van de methodes een beschadiging van de materialen te zijn opgetreden.

Onderdompelen in alcohol is dus niet noodzakelijk. De gemakkelijkste methode is het koken of stomen gedurende 10 minuten of zelfs alleen maar het masker in een plastic bakje te leggen en daar kokend water op gieten en het mondkapje gedurende 10 minuten daarin laten liggen. En dan ook weer te drogen hangen.

Bekijk de video vanaf het begin.

Vanaf het moment dat de onderzoekende designer uitlegt hoe te werk werd gegaan.

En tenslotte de simpelste methode door het masker met kokend water te overgieten.

 

R.A.Bruil, mei 2020.

 

CONTACT


TOP OF PAGE

This site Copyright 1998-2018 by Rudolf A. Bruil

 

 

copyright w3schools.com

news and views