De Overval
Nieuws
& Meningen

BACK

15-06-2011: Beelden overval op juwelier vrijgegeven.

DEUR OP SLOT
Het is in de morgen. De juwelier bevindt zich achter in de winkel en voert een belangrijk telefoongesprek. De winkeldeur is op slot. Dat is een voorzorgsmaatregel. Je weet maar nooit wie er zo maar ongewenst binnenkomt. Tijdens het telefoongesprek wordt er aangebeld. Er staat iemand voor de winkeldeur. Een mogelijke klant. Dat is de vanzelfsprekende gedachte want de juwelier wil verkopen. De juwelier loopt naar de winkeldeur. Je ziet op het filmpje (videoclip) dat hij geen sluis heeft. Dus als hij opendoet kan iemand direct de winkel binnenstappen. Een sluis is wel zo veilig. De voordeur, dat is de buitendeur, gaat open, de klant stapt in de sluis. De voordeur gaat dicht en dan pas kan de tweede deur geopend worden en kan de klant de winkel binnenstappen.

SLUIS
Maar deze juwelier heeft geen sluis. En als je die niet hebt, moet je altijd op je hoede zijn. Opletten! Een jongeman met een petje en een licht getinte huidskleur vraagt om die oplettendheid. Natuurlijk kan hij een klant zijn. Misschien wil hij een sierraad kopen voor zijn vriendin. Maar hij kan ook een ongewenste klant zijn die je liever niet in je winkel hebt. De juwelier gaat zo in zijn telefoongesprek op dat hij niet oplet en automatisch, zonder aansziens des persoons, en zonder argwaan, de winkeldeur opendoet. De jongeman komt binnen en praktisch onmiddellijk na hem rennen er twee van zijn kornuiten naar binnen. Het is duidelijk. Ze willen ongeoorloofd shoppen. De winkelier wordt meteen aangevallen en verweert zich. Als je goed kijkt dan zie je dat hij in eerste instantie de telefoon nog bij het oor houdt.

WINNAAR
Het wordt een schermutseling met traumatische gevolgen want de juwelier wordt flink toegetakeld. Maar... hij weet twee overvallers naar buiten te werken en probeert de derde binnen te sluiten door de winkeldeur op slot te doen. Maar nummer drie weet ook te ontstnappen. Toch is de juwelier de winnaar. Het had anders af kunnen lopen. De overwinning is echter een schrale troost. Psychisch is hij aangeslagen, de ruit in de winkeldeur is met een hamer stukgeslagen. En ondanks dat heeft hij het gered. Toch is het een leerzaam filmpje, leerzaam voor alle juweliers en winkeliers!

VIDEO GEWIST/VERWIJDERD
U heeft het natuurlijk ook gemerkt. De video is na een jaar verwijderd. Daar zal de politie wel haar redenen voor hebben. Misschien is het gebeurd op aandringen van de eigenaar van de juwelierszaak die al telefonerend de hoofdrol speelde. OK. Dat neemt niet weg dat mijn relaas ook voor veel andere overvallen geldt en door veel andere video's geillustreerd wordt. Voorzorgsmaatregelen nemen en verstandig handelen. Daar gaat het om.

Update: Er is weer een video geupload, maar een van slechte kwaliteit. Het beeldformaat deugt niet.

Bekijk de videoclip op YouTube. De oude beelden werden verwijderd en er werden nieuwe beelden op YouTube geplaatst van de overval op de juwelier in Amsterdam op 24 mei rond 11.45 uur,

Rudolf A. Bruil, 2007-2012.

TOP OF PAGE

This site Copyright 1998-2012 by Rudolf A. Bruil