News & Views

 

Wilders vervolgd?
De NPO vervolgd?

Het "minder criminele Marokkanen"
van Geert Wilders.

Gepubliceerd op 20 maart 2014
en aangevuld op 23 maart 2014

Op 19 maart 2014 sprak Wilders in een zaaltje in Den Haag PVV aanhangers toe. Hij stelde dat een dame uit Zweden, Cecilia Malmström is haar naam, zij is Europees Commissaris voor Handel, allerlei regelt en beslist terwijl wij Nederlanders niet op haar gestemd hebben. Dat was de aanleiding voor Wilders om het gezelschap op die avond te vragen: Willen jullie meer of minder Europa? De aanwezigen scandeerden: minder minder minder...

Vervolgens werd de PvdA vanwege de multiculturele standpunten aangevallen. De vraag luidde: "Willen jullie meer of minder PvdA?"
"Minder, minder, minder", was het antwoord.

Tenslotte kwam de criminaliteit onder een kleine groep Marokkanen aan bod. Wilders: "Willen jullie meer of minder criminele Marokkanen?"
Het zaaltje scandeerde: "Minder, minder, minder".

De NOS filmde het gebeuren en het was op het web te zien. Ik plaatste een link naar die reportage. Aan het eind werd nog een samenvatting door Wilders gegeven en werden de vragen nogmaals gesteld. Maar zonder de kwalificatie criminele met betrekking tot de Marokkanen. Vergat Wilders dat bewust? Of wilde hij de bijeenkomst snel afronden?

Een paar dagen nadien wilde ik de lange reportage nog eens bekijken. Wie schetst mijn verbazing dat de link niet meer werkte. Ik werd direkt verder geleid naar het korte item met de samenvatting over minder Europa, minder PvdA, minder Marokkanen.

Er zijn verschillende links naar diverse items maar het eerste item met "criminele Marokkanen" was niet meer te zien. Het is mogelijk dat item 625554 overgeschreven werd en nu voor een ander item staat.

http://nos.nl/video/2009576-wilders-meer-of-minder-marokkanen.html
http://nos.nl/embed/video/625554?
http://nos.nl/video/625554-wilders-dit-is-de-aftrap-voor-de-europese-verkiezingen.html
http://nos.nl/video/626758-complete-persontmoeting-van-geert-wilders.html

Na wat meer onderzoek op het internet blijkt dat de link is overgeschreven en daardoor dus verwijderd is en niet meer werkt. Wilders wordt om zijn uitspraak minder Marokkanen vervolgd omdat een aantal Nederlanders de voorbedrukte aangifteformulieren op een Nijmeegs politiebureau hebben ingevuld en ondertekend.

De vraag is of het Openbaar Ministerie en de juristen de lange, verwijderde NOS-reportage, ook te zien krijgen. En wordt er ook getwijfeld aan de correcte werkwijze van de NOS, c.q. NPO die de reportage van het internet haalde? Het ligt voor de hand dat de NPO de gebeurtenissen filterde en zo de aanklacht te vergemakkelijken en de rechtspraak te beinvloeden. We zullen zien.

UPDATE: 23 maart 2014

Veel PVV-statenleden hebben wellicht niet eens de originele nieuwsreportage gezien. Dat kon ook niet want die reportage waarin Wilders zegt "minder criminele Marokkanen" is door de NOS/NTR/NPO verwijderd en kan dus niet meer bekeken worden, behalve dan door mensen die intern toegang hebben tot het archief van de NOS. Daarvoor in de plaats is een korter nieuwsitem te zien. De oorspronkelijke reportage is door de statenleden niet gezien want ze hebben het veel te druk met hun dossiers.

De peiling van Maurice de Hond toont dat dat de PVV door deze affaire 5 zetels minder heeft. Maar de PVV heeft er op 23 maart 2014 altijd nog 9 meer dan de partij van Samsom die door een aantal mensen meer als een branieschopper gezien wordt dan als een serieus politicus.

Trouwens, Wilders heeft een functie in het Nederlandse politieke landschap, al was het alleen maar om de andere partijen scherp te houden zodat de verkwanseling die door Wim Kok werd ingezet, enigszins teruggedraaid kan worden, en nog een paar dingen met kritische blik gezien worden.

Het NOS-Journaal sprak over "massale uittocht" bij de PVV. Het NOS-Journaal lijkt al jaren meer op een roddelblad en op een rubriek voor kleuters dan op een serieuze nieuwsrubriek die de feiten zo zuiver mogelijk wil weergeven.

Over fascisten gesproken. Het protest dat de burgemeester van Nijmegen organiseerde heeft daar veel van weg. Is zijn voornaam soms toevallig ook Josef? De NOS heeft dus het originele, uitgebreide nieuwsitem met genuanceerde berichtgeving over de bijeenkomst in het café verwijderd. De uitgebreide reportage is niet meer te vinden en nu zijn alleen de afsluitende beelden 'minder, minder, minder' te zien die hooguit 40 seconden duren. Zo gaat dat met een staatsomroep. Genuanceerd mag niet. Of.... het originele item is op verzoek van de PVV door de NOS verwijderd.

 

Soundfountain's Pages Copyright 1998-2016 by Rudolf A. Bruil and co-authors