TERUG NAAR HET ARCHIEF VAN

>>><<<

 

Vrijdag 29 oktober 2010

KURTAG : "KAFKA- FRAGMENTE"

Emi Ohi-Resnik – viool
Dorien Verheyden – sopraan

Dick van der Steen
- filosofische beschouwing

De Kafka-Fragmente van György Kurtág worden wel omschreven als de Winterreise van Schubert, maar dan 150 jaar later. En in die 150 jaar is er heel wat gebeurd. De Winterreise is een spiegel. De Kafka-Fragmente ook, maar die spiegel is inmiddels gebarsten. En wie er in kijkt, ziet alleen nog maar fragmenten.

Die fragmenten stammen uit het werk van Kafka (1883-1924). Losse stukjes tekst, soms maar één zin lang, afkomstig uit brieven en dagboeken. De Hongaarse componist György Kurtág (1926) was al lang geboeid door dit werk, en toen hij er in 1985 zonder vooropgezet plan wat muzikale schetsen bij begon te maken, kon hij niet meer ophouden, en na een jaar waren het er veertig. Deze veertig fragmenten krijgt u te horen. Het langste iets meer dan zeven minuten, het kortste veertien seconden. Een vrouwenstem, een viool, een paar woorden, dat is alles. Uiterste concentratie. En uiterste zeggingskracht.

Eén voorbeeld, fragment 23: “Meine Gefängniszelle – meine Festung.” Vier woorden, meer niet. Het geeft feilloos weer hoe Kurtág zich voelde bij het componeren van deze stukken. En het raakt al even feilloos de kern van het menselijk bestaan: wij allen leven onontkoombaar in een context die ons vormt en vangt tegelijk.Voor de pauze zal de filosoof Dick van der Steen vertellen wat er is veranderd in de tijd tussen beide winterreizen. En waarom de Kafka-Fragmente van Kurtag op dezelfde manier uitdrukking geven aan wat wezenlijk is voor onze tijd als de Winterreise dat deed voor de tijd van Schubert.

 

 

 

Dorien Verheijden, sopraan, behaalde het diploma UM piano en studeerde tegelijkertijd zang aan het conservatorium te Maastricht bij Mia Besselink. Later coachten haar o.a. Erna Spoorenberg en Roland Klekamp. Zij zingt bij het Groot Omroepkoor maar ook bij Het Nederlands Kamerkoor en bij Cappella Amsterdam en treedt veelvuldig op als solist en kamermusicus. Met het kamermuziekensemble ENSEMBLE SOLANGE (New York/ Freiburg) brengt ze voornamelijk moderne kamermuziek ten gehore in Nederland, Duitsland, Zwitserland en de USA. Zij heeft diverse premières op haar naam, onder meer van Luc Marcel (Toronto), Johnny Reinhard en John Catler (beide New York) maar ook Nederlanders als Andries van Rossum, Tijn Stoverink, Jeppe Moulijn.
Van György Kurtág, waar ze zelf mee gewerkt heeft, horen de Attila József-fragmenten voor solosopraan tot haar repertoire.

De violiste Emi Ohi Resnick is concertmeester van de Radio Kamer Filharmonie (Hilversum). Ze bespeelt een Francesco Ruggieri viool uit Cremona, 1692. Deze viool maakte deel uit van de Costa collection en werd eerder bespeeld door de grote violist Zino Francescati. Ze werkte nauw samen met György Kurtàg, de componist van de Kafka Fragmente die vanavond worden uitgevoerd.
Al op 15-jarige leeftijd maakte ze haar debut en bovendien nog in Carnegie Hall, Amerika's voornaamste concertzaal. Sinds die gedenkwaardige dag heeft ze in concertzalen in Amerika, Europa en Japan gespeeld. Zij heeft als solist en ook als kamermusicus samengewerkt met o.a. Alfred Brendel, Frans Brüggen, Gary Graffman, Ton Koopman en Sigfried Palm en speelt ze regelmatig in kamermuziek-ensembles zoals het Ruysdael Kwartet, het Blaeu strijkkwartet, het Ensemble Modern, het Context Ensemble (met Sergiu Luca) en de moderne muziekgroep Möbius. Ze trad op in de 'Young Artists Showcase' voor het radiostation WQXR in New York, en heeft radio- en televisieopnames gemaakt in verschillende Europese landen. Emi Ohi Resnick studeerde aan het Curtis Institute of Music bij Szymon Goldberg, aan de Juilliard School of Music bij Louise Behrend en Robert Mann, aan de Praagse Mozart Academie bij Sàndor Vègh en aan het Mozarteum van Salzburg bij Thomas Riebl en Ruggiero Ricci. Zie ook:

Het Ruysdael Kwartet

 

 

 

Expositie: Janske Hombergen - sculpturen


Vrijdag 29 oktober 2010

Kantoor Hekkelman Advocaten en Notarissen,

Sickeszplein 1 (Apeldoornseweg)

Arnhem.

 

Aanvang van het concert: 20.15 uur.

Zaal open: 19.30 uur.
Entree €17,50 (CJP en studenten €15,00)
Inclusief koffie of thee in de pauze.

Reservering (gewenst) via de receptie van
het kantoor: 026-377 7111.

Of tot 3 dagen voor de avond via aidebazel@dds.nl
Voor het kantoor is ruime parkeermogelijkheid.


TERUG NAAR HET ARCHIEF VAN

>>><<<

Design, artwork en collages, Rudolf A. Bruil

 

t