News & Views - Nieuws & Meningen

 

 

8 mei, 2018

President Donald Trump zegt Barack Obama's Iran-Nuclear-Deal op en krijgt veel kritiek.

Is die kritiek terecht?

 

Op 14 July 2015 werd in Wenen de overeenkomst - de zo geheten Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) - gesloten tussen China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Konikrijk, en de Verenigde Staten van Amerika, plus Duitsland aan de ene kant en Iran aan de andere kant. De deal betrof de zogenaamde 'research sites', twee uranium mijnen, een test reactor voor onderzoek, en faciliteiten voor de bewerking van uranium inclusief drie fabrieken voor de verrijking van uranium.

 

In samenhang met de JCPOA tekende Iran het Non-proliferatie Verdrag waardoor Iran's atoom-programma getoetst zal worden door het IAEA, het International Atomic Energy Agency (het Internationale Atoom Agentschap). Om er voor te zorgen dat Iran zich aan het verdrag gebonden zou weten, werden bijna 150 miljard Dollar naar Iran overgevlogen, geld dat, zoals de Obama regering uiteindelijk moest toegegeven, gebruikt wordt om verdere activiteiten van terroristen te financieren.

 

Voor alle duidelijkheid: op 8 mei, 2018, maakte de IAEA bij monde van de algemeen directeur Yukiya Amano bekend dat Iran zich zeker wel aan de voorschriften houdt.
Echter de minister van Buitenlandse Zaken van Saoedie-Arabië sprak op CNN zijn bezorgdheid uit over de positie van Iran en dat in 2025 sancties opgeheven worden en Iran gewoon zijn gang kan gaan.

 

"President Trump signed a memorandum to end the deal, reinstating the nuclear sanctions against Iran originally put in place by the Obama administration."

Door het beeindigen van de overeenkomst worden de sancties betreffende alle nucleaire ontwikkelingen van voor 2016 weer van kracht.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hoe ziet het JCPOA-verdrag er in grote lijnen uit?
Zie deze pdf van The American Israel Public Affairs Committee.

2015 - de Iran atoom overeenkomst wordt bereikt alhoewel handtekeningen ontbreken
2016 - de implementatie begint
2020 - het wapen embargo voor Iran wordt opgeheven
2023 - de Amerikaanse nucleaire sancties worden opgeheven als het Congress instemt
2025 - de sancties van de Verenigde Naties worden opgeheven
2026 - de meeste nucleaire beperkingen worden opgeheven
2031 - alle beperkingen worden opgeheven
2026-2041 - de toegang tot de faciliteiten loopt af, controle is dus niet meer mogelijk

Er zitten dubieuze kanten aan de deal. Het plan houdt in dat sancties tegen Iran snel worden opgeheven. Maar controles zijn niet gegaradeerd! Het is een deal voor goed beschouwd 10 jaren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Er is kritiek op President Donald Trump omdat alles wat Trump doet bekritiseerd wordt om het even of het goed is of niet.

Duitsland en Frankrijk pleiten er voor dat de Iran-deal intact blijft. Argument is de gangbare diplomatie. Maar in feite gaat het om zuiver commercieele redenen. Dat is begrijpelijk want de handel met Iran door deze twee landen is bloeiende en groeiende. Vergeet niet dat Frankrijk met zijn "force de frappe" zeer deskundig is inzake nucleaire wapens en kerncentrales. Duitsland levert al jaren apparatuur, machines en onderdelen voor kerncentrales Siemens maar zegt zich te hebben teruggetrokken uit de nucleaire niche. Dan is er ook nog BASF. die uiteraard er niet aan denkt om de lucratieve handel op te geven.

 

President Donald Trump heeft mogelijk nog een argument maar waar hij echter niet over spreekt. Namelijk dat door de strenge behandeling van Iran maakt duidelijk dat een eventueel verdrag met Noord Korea strenger zal worden beoordeeld en dat Noord Korea kan rekenen op de strenge controle door de internationale gemeenschap maar vooral door Amerika. Kim Jong-un is gewaarschuwd. Hij krijgt niets voor niets.

Zie de Engelse versie van dit artikel.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Gepubliceerd op het internet op 9 mei, 2018.

CONTACT


This site Copyright 1998-2018 by Rudolf A. Bruil

 

Wie heeft Pim Fortuyn vermoord?
Assad mag nog even aanblijven
Amerikaanse generaal geeft oorzaak waarom Sebrenica viel
Minder Minder Minder Criminele Marokkanen
Algoritmes van Google en Facebook bedreigen democratie
Leiding van het Concertgebouw Orkest heeft geen historisch besef
De anti-Islam sticker van Geert Wilders
Frans Timmermans en de manipulaties van Google en Facebook
Donald Trump gekozen tot 45ste President van de Verenigde Staten
Pim Fortuyn en de computerstoring
Kun je de Koran en de Bijbel met elkaar vergelijken?
Waarom Donald Trump
Burgeroverleg Asielzoekers
MH 17 - Geheimen en Manipulaties

 


Basic Design copyright w3schools.com