News & Views - Nieuws & Meningen

 

Fietstocht door Verre Landen wordt Viertal Fataal

Met Open Vizier Vreemde Culturen Tegemoet

 

In 2014 plaatste ik de volgende tekst op mijn web site:
"Door de cultuur van verdraagzaamheid die in Nederland de boventoon voert, door de onverschilligheid en het ontbreken van de kritische houding, door het prediken van begrip voor andere culturen en landen, daardoor krijgen sommige Nederlanders helemaal geen inzicht in wat er zich in andere landen afspeelt, hoe men daar denkt en hoe men daar leeft."

"Door zelf tolerant te zijn wordt vaak vergeten dat anderen dat niet altijd zijn. De Nederlandse jongen die herenigd werd met zijn oorspronkelijke, buitenlandse familie, werd vrijwel onmiddellijk in de val gelokt om bestolen te worden door zijn broer die hij even daarvoor had leren kennen."

"Gevolg is dat men dan geen voorstelling heeft van gewoonten, van geaardheid, van de armoede die doorgaans bepalend is. Dan kun je met open vizier in de val lopen."


WIE VERRE REIZEN DOET

"Dat is veelal de oorzaak waarom er mensen zijn die doodleuk een voettocht door afgelegen streken in Koerdistan maken. Of ze maken een fietstocht, bepakt en bezakt, door Yemen. Of ze gaan kamperen in een bos in India, reizen naar een onrustig Afrikaans land. En wat te zeggen over zomaar, zonder kritische blik, een wandeling maken in een afgelegen gebied?"

"Zelfs als je gewoon in het centrum van Rio de Janeiro loopt heb je grote kans dat je al meteen op klaarlichte dag beroofd wordt. En daar hoef je echt geen zijstraat voor in te slaan. Het is een kwestie van onderwijs, opvoeding en voorlichting door de media."

April, 2014.

IDEALISME

Een groepje van vier globetrotters dat door de wildernis van islamitisch Centraal-AziŽ fietste, Jay Austin en Lauren Geoghegan uit de VS en de Nederlander Rene Wokke en de Zwitser Markus Hummel, zijn eind juli van dit jaar door terroristen vermoord. De terroristen waren eerst met een auto op de vier fietsers ingereden en brachten ze vervolgens door messteken en pistoolschoten om het leven. Later eiste Islamitische Staat verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Die claim wordt echter betwijfeld. Ondertussen vreest Tadzjikistan voor een afname van het toerisme.

Het lot van Jay Austin en Lauren Geoghegan, beide 29 jaar, is extra schrijnend door de ontdekking van een blog dat door Jay Austin geschreven werd. Zijn blog geeft aan dat hij een typische optimist was maar ook weinig met de realiteit te maken had. Breitbart en de Pluralist doen verslag over hoe Austin dacht, de wereld zag en daarover op zijn blog schreef. Bijvoorbeeld:

"Je leest de kranten en je gelooft dat de wereld een grote, enge plek is. Mensen, dat is het verhaal, zijn niet te vertrouwen. Mensen zijn slecht. Ik geloof dat niet. Kwaad is een concept dat we hebben bedacht om met de complexiteit van medemensen om te gaan die waarden en overtuigingen en perspectieven hebben die anders zijn dan de onze...", schrijft hij en gaat verder: "Over het algemeen zijn mensen vriendelijk. Soms hebben ze eigenbelang, soms zijn ze kortzichtig, maar vriendelijk. Vrijgevig, wonderbaarlijk en vriendelijk."

 

TADZJIKISTAN

Die zienswijze is naief. Uiteraard is fietsen langs de grens van Tadzjikistan met Afghanistan wat anders dan een fietstocht maken over de Hoge Veluwe, en helemaal wat anders dan je dwars door het zich steeds wijzigende territorium van Islamitische Staat te begeven! Dat laatste deden ze beslist niet maar ze reisden wel in streng islamitisch gebied.

Zoals elk land geeft ook de VS reisadvies. Er zijn 4 niveaus. Reizen naar Nederland krijgt het laagste niveau wat 1 is. Israel en Gaza worden met 2 gekwalificeerd. Helemaal opletten is het in Rusland dat met niveau 3 wordt geindexeerd. Afghanistan krijgt de waardering 4 als gevolg van misdaad, terrorisme, burgerlijke onrust en gewapende conflicten.

Het eigenaardige is - zo meldt Breitbart - dat vlak voor de fietstocht begon het advies voor Tadzjikistan 1 was, dezelfde waardering die voor Nederland geldt. Inmiddels geeft het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken categorie 2 voor Tadzikistan. Er wordt uiteraard gewaarschuwd niet naar Afghanistan te reizen.

Jay Austin geloofde niet dat er mensen zijn die slecht zijn: "Kwaad is een concept dat we hebben bedacht om met de complexiteit van medemensen om te kunnen gaan die waarden en overtuigingen en perspectieven hebben die anders zijn dan de onze... Over het algemeen zijn mensen vriendelijk. Soms hebben ze eigenbelang, soms zijn ze kortzichtig, maar vriendelijk."

Gepubliceerd op 17 augustus, 2018

Toegevoegd op 26 december 2018:

Bekijk de video van Paul Joseph Watson:

The Tragedy of Cultural Relativism

BACK

CONTACT


TOP OF PAGE

This site Copyright 1998-2018 by Rudolf A. Bruil

© copyright w3schools.com

news and views