History: 25 Years CD Ortofon, Garrard, Decca, TannoyThe Sound of Tubes and Transistors
Your Desert Island Discs Lp Cleaning & DIY Cleaning Formula Elisabeth Lugt SopranoActive Loudspeaker System
Turntable & Cartridge Adjustment Marie-Claire Alain, OrganistPhono Cartridge Optimizing
The Universal Stabilizing RingSACD: Upsampling & NoiseshapingDecca London Ribbon HF Loudspeaker Gold for Bernard Haitink
DIY: Turntable Weight/Clamp The Joy of Well Positioned SpeakersRabco SL-8E Tangential Tonearm
URSR: Review in HiFi World LP ListsVintage Equipment Mercury Living Presence Records
URSR: Picture Gallery The Long Playing Record Guide HiFi Tunes: DAS KLASSIKERBUCH
The TD124 pageThe SP10 Page DIY:Tonearm Building
Joachim Bung: Swiss PrecisionStefano Pasini: German Perfection The Bullet Plug
Mengelberg's St. Matthew PassionPlinth for Technics SP-10 mk2Record Shops in AmsterdamViolinist/Violist Paul Godwin
Paris JazzThe Sound of The Turntable MatAcoustic Revive R77 Generator The Remington Site
CLASSIQUE 777 Lp Record CoversThe Treasure TroveHow to Correct WARPED RecordsMercury Recordings on Fontana
Klaas A. Posthuma - RememberedErnst Lumpe: Allegro-Royale PseudonymsNostalgia: Violinists on 7" 45 rpmContemporary Records - Lester Koenig-
Steinway-Lyngdorf Model DInfinity KAPPA 7 A Loudspeaker Systems DIY - DraaitafelconstructieConcert Hall - Musical Masterpiece Society
The Turntable Mat - Page in RussianAjuste de un giradiscosNOTES: The Belt Drive Turntable (Dutch)CINERAMA and Trinaural microphone Placement
SOUND FOUNTAIN

hobbyists's views for hobbyists
De Plaatsing van Luidsprekers

 

De plaats van de luidsprekers en de onderlinge positie zijn uiteindelijk bepalend voor de kwaliteit van de weergave.

De vreugde die correct  gepositioneerde luidsprekers geven.

Voor een realistische geluidsweergave is niet alleen de juiste apparatuur nodig, maar ook is belangrijk hoe die is opgesteld:
1. (voor-)versterker in een stevig rek plaatsen;

2. de draaitafel daar bovenop of eventueel op een speciaal rek dat met flinke bouten aan de muur wordt bevestigd;

3. als de eindversterker naast of tussen de luidsprekers staat deze dan ook in een klein en stevig rek plaatsen of op een stevige plank die voorzien is van spikes;

4. de luidsprekers van spikes voorzien en zo opstellen dat een maximaal stereobeeld en een harmonische klank wordt verkregen.

Aan dat laatste punt besteden sommige mensen geen tijd en energie. Ze willen zo naar de muziek kunnen luisteren zonder concertzaalrealisme. Dat is een keuze.
Wie wel het maximale uit zijn luidsprekers wil halen besteedt in de regel best wel tijd aan het zo goed mogelijk opstellen van de luidsprekers. Niet iedereen slaagt er altijd in om de juiste positie van de speakers in de luisterruimte te vinden. Het is ook geen werkje wat in een paar uur, laat staan enkele minuten, geklaard is. Er is tijd voor nodig en vooral ook een oplettend oor dat de eventuele verbeteringen kan detecteren.

Een moeilijke opstelling die met geduld geoptimaliseerd kan worden.

In het artikel waarvoor onder aan deze pagina een link is geplaatst wordt uit de doeken gedaan hoe te werk kan worden gegaan om een maximale opstelling te bereiken. De illustraties geven aan hoe een en ander te doen.
De grootste fout van veel muziekliefhebbers is dat ze de luidsprekers te ver uit elkaar neerzetten.

Een tweede fout die gemaakt wordt is dat de luidsprekers te ver in de hoeken van de ruimte neergezet worden.

En ten derde worden de luidsprekers vaak schuin neergezet. Dat maakt het gemakkelijk om de illusie van stereo te bereiken, maar dat stelt de weergevers niet zondermeer in staat om samen een geluidsbeeld op te bouwen dat voor en naast de luidsprekers staat.

Deze positie is beter vanwege de achterwand en de zijwanden.

Als uitgangspunt kan genomen worden: deel de afstand van luisterpositie tot de luidsprekers door 3 en vermenigvuldig de uitkomst met 2. Voor een afstand van 2,4 m zou dan de afstand tussen de 2 luidsprekers op 1.60 komen. 
Dat is slechts het uitgangspunt. Daarna moet de juiste positie gevonden worden. Die wordt bereikt door de luidsprekers meer naar achteren of naar voren te verplaatsen en ook de onderlinge afstand enigszins te wijzigen.
Een brede opstelling vraagt om een plaatsing dichter bij de achterwand.
Een grote afstand ten opzichte van de achterwand vraagt om een kleinere afstand tussen de luidsprekers onderling.

 

De juiste positie wordt mede bepaald door het ontwerp. Sommige systemen zijn zo ontworpen dat ze op niet te grote afstand van de achterwand moeten staan: 30 cm bijvoorbeeld. De achterwand helpt vooral om het middengebied te ondersteunen en daardoor wordt de ruimtelijkheid weergegeven van de studio of de zaal waarin de opname gemaakt werd. Andere, en dat zijn vooral grote systemen met grote woofers en brede kasten, vragen om een afstand van 60 tot 80 cm van de achterwand.
Zorg er in ierder geval voor dat de achterwand een "kale" wand is zonder uitstulpingen en meubels. De laatste tekening op deze pagina toont een ruimte waar de beeldopbouw bemoeilijtk wordt door een a-symmetrische achterwand.

Let ook hier op: zijn de tweeters niet precies in het midden van het systeem aangebracht, zorg dan dat de luidsprekers zo neergezet worden dat ze aan de binnenkant in het beeld staan.
Een positie die goed is voor kleine boekenplankluidsprekers.


Volg deze aanwijzingen. En nog iets: heb nooit haast! En: schroom niet om de positie die je de ene dag goed vond te wijzigen als die de volgende dag niet meer goed blijkt te zijn.

Het is mogelijk om de mooiste weergave te bereiken: ruimte, harmonie en een goede aanslag van piano en slagwerk en krachtige climaxen in orkestmuziek die exact samenklinken, die dus gelijktijdig door de verschillende weergevers van een systeem worden weergegeven. Dat laatste aspect hangt vooral ook af van de kwaliteit van het luidsprekerontwerp.
Succes ermee.

Moeilijke positie omdat de achtergrond niet evenwichtig is.

Lees eventueel het complete verhaal:
The joy of well positioned speakers

Vragen?
 Stuur een e-mail voor advies.
 
 

Back to contents


 
Audio&Music Bulletin - Rudolf A. Bruil, Editor - Copyright 1998-2007 by Rudolf A. Bruil and co-authors