History: 25 Years CD Ortofon, Garrard, Decca, TannoyThe Sound of Tubes and Transistors
Your Desert Island Discs Lp Cleaning & DIY Cleaning Formula Elisabeth Lugt SopranoActive Loudspeaker System
Turntable & Cartridge Adjustment Marie-Claire Alain, OrganistPhono Cartridge Optimizing
The Universal Stabilizing RingSACD: Upsampling & NoiseshapingDecca London Ribbon HF Loudspeaker Gold for Bernard Haitink
DIY: Turntable Weight/Clamp The Joy of Well Positioned SpeakersRabco SL-8E Tangential Tonearm
URSR: Review in HiFi World LP ListsVintage Equipment Mercury Living Presence Records
URSR: Picture Gallery The Long Playing Record Guide HiFi Tunes: DAS KLASSIKERBUCH
The TD124 pageThe SP10 Page DIY:Tonearm Building
Joachim Bung: Swiss PrecisionStefano Pasini: German Perfection The Bullet Plug
Mengelberg's St. Matthew PassionPlinth for Technics SP-10 mk2Record Shops in AmsterdamViolinist/Violist Paul Godwin
Paris JazzThe Sound of The Turntable MatAcoustic Revive R77 Generator The Remington Site
CLASSIQUE 777 Lp Record CoversThe Treasure TroveHow to Correct WARPED RecordsMercury Recordings on Fontana
Klaas A. Posthuma - RememberedErnst Lumpe: Allegro-Royale PseudonymsNostalgia: Violinists on 7" 45 rpmContemporary Records - Lester Koenig-
Steinway-Lyngdorf Model DInfinity KAPPA 7 A Loudspeaker Systems DIY - DraaitafelconstructieConcert Hall - Musical Masterpiece Society
The Turntable Mat - Page in RussianAjuste de un giradiscosNOTES: The Belt Drive Turntable (Dutch) CINERAMA and Trinaural microphone Placement
SOUND FOUNTAIN

hobbyists's views for hobbyists
Grammofoonplaten Was-Service

 

Als hobbyist en verzamelaar maak ik platen schoon voor andere verzamelaars

De meeste platenhandelaren in Engeland en America wassen de platen niet en zeggen dat ze verwachten dat u op een of andere manier toegang heeft tot een professionele reinigingsmachine. Dat is zeker belangrijk voor de zeer dure en waardevolle collector's items.

Laat uw kostbare platen schoonmaken op mijn verbeterde, professionele Keith Monks Record Cleaning Machine


Keith Monks Record Cleaning Machine

De Keith Monks Record Cleaning Machine biedt de veiligste en meest doeltreffende manier om alle soorten grammofoonplaten veel van hun oorspronkelijke kwaliteit terug te geven. Soms zijn ze zelfs voor de volle 100% te restaureren. In de vaak stoffige en vuile groeven van veel grammofoonplaten ligt dikwijls nog een goed signaal verborgen. Dat kan zijn wanneer de vorige eigenaar ze altijd met een naaldtip heeft afgespeeld die niet versleten was.

De Keith Monks Record Cleaning Machine geeft een verbazingwekkend resultaat. De foto’s -ooit gemaakt door Aalt Jouk van den Hul- laten de groef vóór en nà de wasbehandeling zien. 
U kunt weer volop genieten van de bijzondere uitvoering en de kwaliteit van de opname.


Knosti - Disco Antistat

Kleine wasmachientjes waarbij de grammofoonplaten tussen borstels in een bad ronddraaien en daarna in een rekje uit moeten lekken worden door veel muziek-liefhebbers gebruikt. Het zijn handige hulpmiddelen. Maar de platen knappen er niet voor de volle 100% van op. Er blijven namelijk altijd restanten van de vloeistof samen met wat vuil in de groeven achter en drogen op. Het beste schoonmaakresultaat wordt bereikt door 2 bassins te kopen. Een voor het wassen met de reinigingsvloeistof en een tweede gevulkd met gedetilleerd water om de Lp na te spoelen. Draai in beide de plaat meerdere malen rond. Een of twee maal draaien is niet voldoende.


Vet in de Cleaning Vloestof

Er zijn zelfs schoonmaakmiddelen op de markt die een percentage vet bevatten waardoor de naaldtip weliswaar soepel door de groef glijdt, maar die vloeistoffen naken de groef niet werkelijk tot op de bodem schoon. Bovendien leggen ze een lichte sluier over het geluid omdat het de attaque in het middengebied nadelig beinvloedt. Vooral wanneer deze vloeistoffen gebruikt worden in de handmatige machientjes laat het een residu achter dat ook nog eens gemakkelijk aan de naaldtip blijft hangen die dan weer met een speciale vloeistof schoongemaakt moet worden. Stof en vuil kunnen gemakkelijk weer in de groef gedrukt worden.


Geen Lenco Clean

Ook de grammofoonplaten die ooit met Lenco Clean werden afgespeeld kunnen met de Keith Monks Record Cleaning Machine weer helemaal hersteld worden, echter dan alleen indien de Lencoclean nog niet in de loop der jaren zich met het vinyl verbonden heeft en geheel opdroogde.

De Keith Monks Record Cleaning Machine weekt het vuil en vet volkomen los. De schoonmaakvloeistof waarin het vuil en vet is opgelost wordt afgezogen door middel van een arm die op een vacuümpomp is aangesloten. De plaat is daardoor volkomen droog en schoon en klinkt praktisch als nieuw. De weergavekwaliteit (details, zuivere aanslag) wordt er aanmerkelijk door verbeterd. De slijtage van de kostbare naaldtip van het pick up element wordt drastisch verminderd. Het is het behoud van uw platen. Dat alles verhoogt uw luistergenot. 


Vloeistoffen en Smeermiddelen

Pas als de plaat helemaal en grondig gereinigd is kunnen eventueel bepaalde middelen gebruikt worden voor naald en oppervlak, echter alleen voor wie dat wil. Maar je kunt alleen terug naar de schone, zuivere groef als je een platenwasmachine hebt.Ook wie een CD wil branden doet er goed aan de plaat eerst zelf professioneel te wassen of te laten wassen.

De wasservice houdt in, dat - na afspraak - maximaal 10 LP's aangereikt kunnen worden en dan een week later weer opgehaald worden.
Zo werk ik met een paar mensen uit Amsterdam die incidenteel een paar waardevolle platen willen laten reinigen.

Voor mensen buiten Amsterdam: die kunnen de LP's opsturen. Maar dan tot maximaal 20 exemplaren.
De verzendkosten retour zijn Euro 8.50 voor aangetekend in Nederland.


Een service van een hobbyist voor hobbyisten.
Klik hier om een e-mail te versturen.

€2.00 per Lp (inclusief een nieuwe binnenhoes).

 


Lees ook de verbetering die met LAST producten
te bereiken zijn. Dit is de eindconclusie:

Welke platenreiniger je ook gebruikt op je platenwasmachine (bij voorkeur een Keith Monks, of een dergelijke machine), de slagroom op de taart is toch die combinatie van Stylast en Record Preservative. Dit zijn niet alleen de middelen voor de serieuze "platendraaier" maar ook voor degenen die van een Lp een CD willen branden. Dan begin je met wassen, een aandrukgewicht en eventueel een Universal RSR, maar altijd de Record Preservative en de Stylast. Dan kan de muziekbeleving niet meer stuk.


Maak zelf je cleaning vloeistof.

Meng 1 liter, vetvrije, industriële alcohol (verkrijgbaar in de professionele verfwinkel) en 2 liter gedestilleerd water in een plastic container. Goed schudden. Voeg er een aantal druppels Dreft afwasmiddel aan toe. Begin met 16 druppels. Daarna weer goed schudden. Als het mengsel na het schudden niet schuimt dan nog een paar druppels erbij doen. Weer schudden. En weer wat druppels. Totdat het mengsel slechts kortstondig schuimt. De schuimkraag moet snel verdwenen zijn. Vraag eventueel in de fotowinkel naar een oppervlakteontspanner voor vloeistoffen en voeg daarvan een paar druppels aan het mengsel toe.

Dit is de goedkoopste en tegelijkertijd een zeer effectieve schoonmaakvloeistof voor het wassen van lp's op een cleaning machine of in de bakjes van Disco Antistat (Neem er twee, één om te wassen en een tweede, gevuld met gedestilleerd water, voor het "naspoelen").

Het resultaat is dat je het oorspronkelijke signaal uit de groef beter hoort. Je kunt ook de kant en klare Disco Antistat vloeistof kopen die is uiteraard getest en werkt goed.


 

Binnenhoes die door de importeur in de jaren '80 geleverd werd aan de winkels die de Keith Monks Record Cleaning Machine voor vinyl-klanten in bedrijf hadden.

Ontwerp en tekst R.A.B.

Klik op de afbeelding om die te vergroten.

 


De KMRCM is een van 's werelds beste apparaten
(zo niet hét beste apparaat) voor het reinigen
en in konditie houden van langspeelplaten.

Zoals bij alle apparatuur het geval is hangt de doelmatigheid af van het juist funktioneren van de machine. De machine vraagt onderhoud en zorg zodat de beste prestatie geleverd wordt.

Ook de schoonmaakvloeistof moet de juiste verhoudingen van gedeminiraliseerd (eventueel gedestilleerd) water, industriële alcohol en het juiste aantal druppels industriële zeep hebben. Niet elke kant en klare schoonmaakvloeistof die in de winkel verkrijgbaar is geeft een maximaal resultaat. Er zijn vloeistoffen in de handel die vet of een ander smeermiddel bevatten met als doel een dunne film op het plaatoppervlak aan te brengen. Deze commerciële vloeistoffen doen afbreuk aan de definitie van de weergave vooral ook in het middengebied en ze vertroebelen de transient responsie.

Keith Monk's ingenieuze machine laat de plaat onder een speciale nylon borstel (via welke de schoonmaakvloeistif wordt aangebracht) ronddraaien. Vet en vuil lossen in de vloeistof op. De schoonmaakvloeistof wordt door middel van een arm die op een vacuümpomp is aangesloten weggezogen zodat de plaat volkomen droog wordt. 
Indien noodzakelijk behandel ik na de eerste wasbeurt de plaat handmatig met een speciale vloeistof om hardnekkig vet, lijm en/of verf te verwijderen waarna de plaat ten tweede male gewassen wordt.

Niet alleen oude maar zelfs gloednieuwe platen klinken beter als ze door mij gewassen zijn. U wordt geadviseerd de door mij gewassen platen niet zelf te reinigen of door anderen te laten schoonmaken ook als die Keith Monks machines gebruiken, want dan zal het effect van de zuivere reiniging teniet gedaan worden. Tenzij u een even effectieve schoonmaakvloeistof gebruikt. Beluister de plaat eerst voordat u hem zelf nogmaals reinigt. 

Een schone plaat spaart de naaldtip van uw kostbare element.
En... uw luisterplezier is verveelvoudigd.

 

 

NB: Als u passages uit deze door mij geschreven teksten tegenkomt op een andere,
commerciële website dan wil dat niet zeggen
dat het produkt van die fabrikant/importeur door mij aanbevolen wordt !

TERUG NAAR DE UITGEBREIDE ENGELSE VERSIE

Audio & Music Bulletin | LP List | DIY Tonearm | The Universal Record Stabilizing Ring

The Remington Site | Links | DIY Record Weight-Stabilizer |
Rabco SL-8E Tonearm | Thorens TD 124 Page | Technics SP 10 Page

Sound Fountain

Audio & Music Bulletin - Rudolf A. Bruil, Editor - Copyright 1999-2006 by Rudolf A. Bruil and co-authors